Osvežilna borovničeva torta
10. marca, 2019
: 6-8
: 30 min
: 20 min
: 12 hr
: Srednje
Osvežilna borovničeva torta s skuto 😋

Sestavine
- Biskvit (ø16-18cm):
- 35g Sukrin razmaščene mandljeve moke
- 35g Sukrina
- 2 jajci
- Vanilija
- Ščepec pecilnega
- Borovničev žele:
- 150g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 100ml vode
- 3 listi želatine
- Sukrin Melis po okusu
- Nadev:
- 450g polnomastne skute (skuto lahko zamenjate z ricotto, sirnim namazom, mascarponejem, grškim jogurtom..)
- 150ml sladke smetane
- 75g Sukrina
- 2 lista želatine
- Sok 1/2 limone
- 15ml ruma
- Okras:
- 100ml sladke smetane
- Sukrin Melis po okusu
- Borovnice
Postopek
- Korak 1 Začnemo z borovničevim želejem. Borovnice, vodo in Sukrin Melis kuhamo do vretja nato pa spasiramo ter dodamo po navodilih pripravljeno želatino.
- Korak 2 Borovničev sok prelijemo v dva enaka pekača, obložena z namašččeno prozorno folijo, da se žele ne bo prijel na folijo.
- Korak 3 Pekača postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se želatina popolnoma strdne, najboljše čez noč.
- Korak 4 Za biskvit, penasto stepemo jajci skupaj s Sukrinom in vanilijo.
- Korak 5 Stepenim jajcem dodamo še mandljevo moko s pecilnim praškom ter mešamo, dokler ne dobimo gladko zmes.
- Korak 6 Zmes prelijemo v pekač ter pečemo v predhodno segreti pečici na 170ºC, cca 15-20min.
- Korak 7 Medtem pripravimo še nadev. Skuto ter vse ostale sestavine (želatino seveda stopimo – v malo smetane ali vodi), razen smetane, dobro premešamo. Nakoncu dodamo še stepeno smetano ter še enkrat na rahlo premešamo.
- Korak 8 Začnemo zlagati torto. Biskvit premažemo s tanko plastjo nadeva.
- Korak 9 Na enem borovničevem želeju zarežemo krog, širine cca 1-2cm. Trakec nežno prestavimo iz folije v pekač. Postopek ponovimo, le da drugi krog naredimo bolj na sredini borovničevega želeja.
- Korak 10 Z dresirno vrečko, nabrizgamo nadev med borovničeve kroge ter nato še eno plast nad žele.
- Korak 11 Na drugo plasti nadeva ponovimo postopek z borovničevim želejem, le da naj bo prvi krog izrezan 2cm stran od roba.
- Korak 12 Ponovimo še brizganje nadeva ter torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se vsi deli med seboj povežejo.
- Korak 13 Za konec stepemo še smetano skupaj s Sukrin Melis (lahko dodate tudi malo borovničevega soka za barvo) ter premažemo celo torto. Če nam je ostal borovničev žele, ga rahlo pokuhamo, da se stopi, skupaj s še nekaj borovnicami. Ko pokuhane borovnice ohladijo, prelijemo žez torto.
Za komentiranje, se morate prijaviti